Reiter (2014)
Russel J. Reiter, Hiroshi Tamura, Dun Xian Tan, en Xiao-Ying Xu
Melatonin and the circadian system: contributions to successful female reproduction
Onlangs werd aan onze organisaties gevraagd om mee te werken aan een studie rond de invloed van licht op de cyclus. Voor ons was dit de aanleiding om de literatuur hierrond door te nemen. Uit een honderdtal artikels selecteerden we dit, omdat het een degelijke uitleg geeft over de invloed, meer bepaald van melatonine, op de cyclus en ook op de foetus.
Het centrale circadiaans regulatiesysteem, d.w.z. het systeem dat ongeveer het ritme van één dag (24 uur) regelt, bevindt zich in de suprachiasmatische kern (SCN) bij de hypothalamus. De uitvoer van deze ‘moederklok’ wordt gesynchroniseerd door de heersende licht-donkercyclus. De SCN reguleert ritmes in perifere cellen via het autonome zenuwstelsel en stuurt een neurale boodschap naar de pijnappelklier, waar deze de cyclische productie van melatonine regelt; na zijn vrijlating versterkt het melatonineritme perifere oscillatoren. Melatonine wordt ook geproduceerd in de perifere voortplantingsorganen, inclusief granulosacellen, de follikel en de eicel. Deze cellen, samen met het bloed, kunnen melatonine aan de folliculaire vloeistof toevoegen, die een hoger melatonineniveau heeft dan het bloed.
Melatonine is een krachtige vrije radicalenvanger en beschermt de eicel tegen oxidatieve stress, vooral op het moment van de eisprong. De cyclische melatonineniveaus in het bloed gaan door de placenta en helpen bij de organisatie van de foetale SCN. Bij afwezigheid van dit synchronisatie-effect kunnen de nakomelingen neurologische gedragstekorten vertonen. Ook beschermt melatonine de zich ontwikkelende foetus tegen oxidatieve stress.Melatonine, geproduceerd in de placenta zorgt ervoor dat dit orgaan de optimale functie behoudt.
Zowel stabiele circadiaanse ritmes als de beschikbaarheid van cyclische melatonine zijn van cruciaal belang voor optimale ovariumfysiologie en placentafunctie. Omdat lichtblootstelling na duisternis die ’s nachts begint, de circadiaanse moederklok verstoort en verhoogde nachtelijke melatoninespiegels onderdrukt, moet ‘s nachts licht worden vermeden.
Commentaar
De in deze studie aangegeven inzichten kunnen Sensiplan-consulenten helpen om goede tips te geven aan vrouwen met cyclusproblemen. Het zou natuurlijk goed zijn om de invloed van licht op de cyclus ook concreet te kunnen aantonen in de cycli van de vrouwen die Sensiplan toepassen. Daarvoor lijkt de aangeboden Spaanse studie erg welkom. Wie hieraan wenst deel te nemen kan alleszins contact opnemen met de algemeen coördinator van NFP-Vlaanderen.