Vruchtbaarheidsbewustzijn

Vruchtbaarheidsbewustzijn

Usala (2022)

Usala S.J. (2022), Alliende M.E., Trindade A.A.

Algorithms with Area under the Curve for Daily Urinary Estrone-3-Glucuronide and Pregnanediol-3-Glucuronide to Signal the Transition to the Luteal Phase
Algoritmen met een gebied onder de curve voor dagelijks urine-oestron-3-glucuronide en pregnanediol-3-glucuronide om de overgang naar de luteale fase te signaleren

Medicina

Methoden voor het beoordelen van vruchtbaarheid thuis (FAM’s) voor natuurlijke gezinsplanning (NFP) zijn technisch geëvolueerd met de objectieve meetwaarden van luteïniserend hormoon in de urine (LH), oestron-3-glucuronide (E3G) en oestron-3-glucuronide (PDG). Praktische en betrouwbare algoritmen voor het timen van de cyclusfase op basis van E3G- en PDG-niveaus zijn meestal niet gepubliceerd en ontbreken nog steeds.

De auteurs van dit artikel doen een poging om zo’n algoritme te ontwikkelen. Omwille van biologische fluctuaties is de ontwikkeling van een zeer gevoelig en specifiek algoritme om de cyclusfase voor een individuele vrouw te bepalen, moeilijker dan voor de ‘gemiddelde’ cyclus met behulp van gemiddelde hormonale gegevens. Om een dergelijk algoritme tot stand te brengen, werden berekeningen gemaakt met urinaire E3G- en PDG-niveaus van 78 cycli van 25 vrouwen die realtime AUC’s (gebied onder de curve) als variabelen gebruikten in een methode om de overgang van de preovulatoire naar de luteale fase te signaleren.

Deze nieuwe formulering om de overgang naar de luteale fase te signaleren werd ontdekt, getest en ontwikkeld met een dataset van dagelijkse E3G- en PDG-niveaus van 25 vrouwen, in de loop van 78 cycli, gebaseerd op de vermeende ovulatie of dag 0 (dag na de urinaire LH-piek). Het algoritme is gebaseerd op een dagelijkse relatieve progressieve verandering in de verhouding, E3G-AUC/PDG-AUC, waarbij E3G-AUC en PDG-AUC, aangeven voor respectievelijk E3G en PDG. Om de nauwkeurigheid te verbeteren, nam het algoritme een drievoudige cyclusspecifieke toename van PDG op. Een langdurige negatieve verandering in E3G-AUC/PDG-AUC van ten minste negen opeenvolgende dagen gaf een sterk signaal voor de timing van de luteale fase. Het algoritme identificeerde correct het luteale overgangsinterval in alle cycli en voorspelde de startdag van de veilige periode als: Dag + 2 in 10/78 cycli, Dag + 3 in 21/78 cycli, Dag + 4 in 28/78 cycli , Dag + 5 in 15/78 cycli en Dag + 6 in 4/78 cycli. Het gemiddelde aantal veilige luteale dagen met dit algoritme was 10,3 ± 1,3 (SD).

Dit algoritme maakte gebruik van een D5D6D7-convolutie, die een reeks negatieve tekens genereerde van meer dan negen lang, aangeduid als een reeks ‘1s’ en de INS genoemd, om de luteale fase te identificeren. De D5D6D7-methode vereist geen drempelwaarde of procentuele verlaging vanaf een piek, en een op E3G/PDG gebaseerd algoritme vermijdt fluctuaties in de urineconcentratie. Een hoofddoel was echter om een praktische methode voor NFP te creëren, en daarom werd een verhoging boven een drievoudige drempel van een cyclusspecifieke PDG-basislijn opgenomen in het D5D6D7-algoritme. Een sterk punt van deze drievoudige PDG-modificator is dat hij in elke cyclus kan worden berekend, onafhankelijk van gegevens over eerdere cycli, en minder snel fouten maakt omdat hij alleen wordt gebruikt op negatieve D5D6D7-dagen (d.w.z. ‘kandidaat’-luteale dagen).

Het algoritme zoals het momenteel wordt geconstrueerd, mist het vermogen om het begin van de preovulatoire vruchtbare periode aan te geven. Gezien deze beperking zou een vrouw, totdat de INS door een apparaat wordt gedetecteerd, de cyclustijd als preovulatoir moeten beschouwen. Voor NFP kunnen andere FAM’s, zoals cervixslijm, worden gebruikt om preovulatoire vruchtbare dagen aan te geven of misschien met andere methoden die nog moeten komen.

Deze methodiek kan toepassingen hebben voor NFP/FAM’s en voor klinische evaluatie van de eierstokfunctie.

Commentaar

Momenteel biedt deze nieuwe methodiek nog geen meerwaarde voor Sensiplan-gebruikers. Klinische studies ontbreken, maar zouden in de toekomst meer inzicht kunnen geven in de concrete toepassing. Hoewel momenteel de luteale fase als zeker onvruchtbare periode vrij makkelijk met de huidige Sensiplan-regels kan bepaald worden, is het zeker het onderzoeken waard of met deze nieuwe methodiek de absoluut onvruchtbare dagen sneller kunnen worden herkend. Dit zou de onthoudingsperiode een klein beetje kunnen inkorten.

Anderzijds wijzen de auteurs er terecht op dat de grootste moeilijkheid ligt in het bepalen van het begin van de vruchtbare periode. We kunnen enkel hopen dat ook daar verder onderzoek gebeurt, zodat onnodig lange preovulatoire onthoudingsperiodes kunnen worden ingekort als de ovulatie op zich laat wachten.

Schuiven naar boven