Vruchtbaarheidsbewustzijn

Vruchtbaarheidsbewustzijn

Hein (2002)

Merete Hein e.a.

Antimicrobial factors in the cervical mucus plug

Am J Obstet Gynecol July 2002; Volume 187 : 137-144

De cervicale slijmprop bevindt zich tussen de microbenrijke vagina en de normaal steriele baarmoederholte. Dit doet een functie vermoeden in de verdediging van de gastheer, waarvoor echter weinig relevante gegevens voorhanden zijn.

Deze vorsers deden een onderzoek naar de samenstelling en de antimicrobiële activiteit van cervicale slijmproppen. De cervicale slijmproppen werden opgevangen bij gezonde vrouwen tijdens de bevalling. Deze werden gerandomiseerd onderzocht op hun electrolieten samenstelling, hun antimicrobiële activiteit tegenover streptokokken van groep B, Escherichia Coli, Candida albicans. Ze werden tevens onderworpen aan proeven met gekende antimicrobiële polypeptiden.

Besluit

Zowel de intacte cervikale slijmproppen als hun wateroplosbare extracten vertoonden antimicrobiële activiteit tegenover aerobische microben, in volgende orde van sterkte : Streptococcus B > Ecoli > C albicans. Semi-kwantitatieve Western Blotting metingen van de extracten toonden aan dat volgende factoren aanwezig waren in voldoende concentraties om een antimicrobiële werking te verzekeren:

leucoprotease remmer, lysozyme, lactoferrine, en neutrofielen verdedigers.

Deze studie levert meteen het bewijs dat de slijmprop niet enkel een mechanische afsluitingsfunctie heeft doch ook een scheikundige barrière vormt tegen opstijgende infectie vanuit de vagina.

Schuiven naar boven